Leren Leren hoogbegaafdheid

Individuele begeleiding scholieren VO

bij Leren LerenLoop je qua schoolwerk achter de feiten aan?

Ben je gedemotiveerd geraakt? Of heb je geen overzicht meer? 

Leg je de lat te hoog voor jezelf?Een voorbeeld: Een middelbare scholier uit de brugklas komt bij Phi Lab, omdat hij gemiddeld een drie staat voor Frans. Samen kijken we hoe hij geleerd heeft voor dit vak. Zes pagina's vol rijtjes woorden, geleerd in maximaal een uur. Zijn ervaring tot dan toe was dat hij zich alles op school in korte tijd eigen maakt. Maar wat hij liet zien aan leerstof vraagt uren werk. Zijn mond viel open. Hij krijgt uitgelegd waarom dat zo is en hoe hij het leren van idioom aan zou kunnen pakken.

Na die ene bijeenkomst is deze leerling anders gaan leren, waarna de dikke voldoendes volgden.


Nog een voorbeeld: B. zit in 6 vwo en de tentamens en het examen zijn dit jaar. Ze heeft de eerste tentamenperiode achter de rug en de resultaten waren niet naar haar wens. Tijdens het gesprek ziet ze in dat ze te laat begint met leren, waardoor er teveel op één dag in haar hoofd moet gebeuren. Door het belang van pauzes en de kracht van herhaling, zal de leerstof over meer dagen verspreid moeten worden. Onder begeleiding maakt ze een planning, waarbij nieuw voor haar is dat ze zoveel mogelijk hetzelfde vak achter elkaar plant - in tegenstelling tot wat ze daarvoor deed: verschillende vakken op één dag, voor de afwisseling. Ook heeft ze moeite met samenvatten van al die pagina's lesstof. Bij Phi Lab oefent ze met het maken van mindmaps, waarbij tekeningetjes soms minder ruimte nodig hebben dan tekst. 

Gedurende het schooljaar komt ze op eigen initiatief nog keer of drie met vragen over hoe ze iets aan moet pakken en om gezamenlijk haar nieuwe planning door te nemen. Ze slaagt met vlag en wimpel voor haar vwo-diploma.Eén uur Leren Leren bij Phi Lab

Een week contact via Whatsapp / mail om verder te monitoren en begeleiden.


Tarief: 75 euro per week.
Luister NPO Radio 1


Hoogbegaafdheid verdient aandacht | NPO Radio 1


“Hoogbegaafde middelbare scholieren verdienen ook aandacht”


Dat is de titel van het profielwerkstuk, waarmee Paul Stam en Keete Beckeringh van de Utrechtse school Unic dé profielwerkstukprijs van 2023 wonnen.


Hun conclusie? Er is nog veel ruimte voor verbetering in de begeleiding van hoogbegaafde scholieren.


"Omdat ik hoogbegaafd ben, krijg ik mijn werk snel af en daarna krijg ik meer werk, waardoor de werkdruk toeneemt. Beter is het, meteen ander werk te krijgen, bijvoorbeeld."unsplash